5

(Groen)plaats

Los van de corrosie op het standbeeld, de occasionele demonstrant en wat overblijfselen achter de oren van de gemiddelde KdG-student is er, ironisch genoeg, weinig groens te bekennen op de Antwerpse Groenplaats.

In een vorig leven was de Groenplaats het kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, toen nog Groenhof genaamd. Deze begraafplaats was bedoeld voor de armere Antwerpenaren die het niet konden veroorloven om in de kerk zelf begraven te worden. Misschien zagen zij groen van jaloezie en werd hieruit de naam Groenhof en bij gevolg Groenplaats geboren? Of misschien stond er gewoon veel natuurlijk schoon in de omgeving …
Hoe dan ook is daar de dag van vandaag nog weinig van te zien.

Gelukkig heeft Antwerpen grootse plannen voor haar geliefkoosd plein.

43 5

5 ontwerpteams werden aangesteld om hun visie van de Groenplaats op papier te zetten. En zoals je hierboven kan zien, bevatten de ontwerpen stuk voor stuk meer natuur en dus groen.

Een concreet concept of planning is er nog niet, maar zoals met alle werken in het straatbeeld zullen ook deze hoogstwaarschijnlijk op de meest ongelukkige moment van start gaan.

Maar wanneer (als) het eindelijk af is, zal het plein niet langer groener zijn bij de buren.